Ziezo, de Masterclass groothoekfotografie in de Kempervennen zit erop en iedereen weet nu hoe de positie van externe flitsers moet zijn. Alhoewel, als je de foto hieronder ziet, dan hebben ze er blijkbaar toch allemaal een andere mening over ;-) Nee, alle gekheid op een stokje, het was een boeiende dag waarbij we eerst het leslokaal ingedoken zijn om wat theorie over belichting en compositie door te nemen. Daarna zijn we dan gaan duiken om die enorme Meervallen te gaan fotograferen. Dat bleek niet zo eenvoudig omdat de zon niet van de partij was. Daardoor kwam er veel minder licht onder de kunstmatig aangelegde eilandjes waar de Meervallen zich ophielden. Gelukkig hadden we het hier over gehad in het theoriegedeelte over belichting. Na de eerste duik volgde nog een lunch zodat de tweede duik niet met een lege maag moest aangevat worden. De geheugenkaarten werden nog wat verder aangevuld tijdens de volgende duik, zodat het moeilijk was om een keuze te maken welke foto's het mooist waren. In de nabespreking werden de drie beste foto's van elke deelnemer besproken en eventueel nog wat verbeterd in het fotobewerkingsprogramma. Een klein intern fotowedstrijdje leverde onderstaande foto's op die de prijs wonnen voor beste Meervalfoto, beste onderwaterfoto en origineelste foto. Kortom, het was een lange, goed gevulde en leerzame dag. Bedankt aan alle deelnemers en begeleiders!
3 Comments
Het is bijna zover! De masterclass fotografie gaat nu maandag door in de Kempervennen. Ik heb vernomen dat de cursus volgeboekt is. Als voorbereiding ben ik de afgelopen week de technische apparatuur gaan testen en ook eens een kijkje gaan nemen of de Meervallen wel paraat zijn. Ik was aangenaam verrast toen ik op een groot spandoek mijn foto zag van Big Mama, de grootste Meerval van de bende. In totaal heb ik er wel een stuk of zes gezien van klein naar groot. De kleinste had ik vorig jaar nog niet gezien en was ongeveer een metertje groot. Zijn patronen op het lichaam waren anders dan die van de grotere exemplaren. Een groepje grotere Meervallen , waaronder Big Mama, hield zich schuil onder een ander kunstmatig aangelegd eilandje dat sinds dit jaar nieuw is aangelegd. Ze hangen letterlijk tegen het plafond waardoor ze vaak moeilijk te fotograferen zijn. Maar door de flitsers in een andere positie te draaien kon ik toch nog enkel goede foto's nemen. Een imposant overzicht krijg je wanneer je jezelf wat laat afzakken en de verschillende Meervallen langs onderaan aankijkt. De zonnestralen die hier en daar door de spleten schijnen, geven het geheel een feeëriek aanzicht. Meer foto's vind je hier in dit album.
Het is precies één jaar geleden dat ik de Snoekbaarzen bezocht in de Grote Hegge bij Thorn. Die lieten zich, in tegenstelling tot vorig jaar, van hun zachte kant zien. Toen verdedigden ze nog met geweld hun territorium, maar nu lieten ze zich bijna aaien. Dat maakte het fotograferen natuurlijk iets makkelijker en ook de zichtbaarheid deed een aardige duit in het zakje. Die Snoekbaarzen komen daar trouwens niet in grote aantallen voor. Ik vond er slechts drie, waarvan twee op het kleinere wrak. Ik heb foto's toegevoegd aan het album dat ik vorig jaar aanmaakte. Na de Snoekbaarzen bij Thorn ging het nog richting Panheel om er te gaan duiken in de Boschmolenplas. Hier waren het de Baarzen die voor model speelden. Bij een zeer goede zichtbaarheid van tien meter of meer lieten ze zich goed benaderen. Veel andere soorten vis ben ik helaas niet tegengekomen, maar dat werd wel een beetje goedgemaakt door de leuke objecten die her en der verspreid op de bodem staan.
In het hart van Limburg ligt een uniek waterrijk gebied met 1175 vijvers, samen goed voor ongeveer 700ha water en riet. Het strekt zich uit over de gemeenten Zonhoven, Hasselt, Genk, Heusden-Zolder en Houthalen-Helchteren. Onlangs ben ik voor de eerste keer naar de Wijvenheide in de gemeente Zonhoven geweest. Door de enorme concentratie aan vijvers is het de thuisbasis van vele zeldzame diersoorten in Vlaanderen. Om dit unieke landschap nog dichter bij de bezoeker te brengen, heeft de Afdeling Natuur van het ministerie van de Vlaamse Gemeenschap twee kijkwanden geplaatst. Ze stellen de bezoekers in staat meer van de natuur te zien. Ik fotografeerde er deze Knobbelzwaan. De bekendste soorten zijn de Roerdomp, Boomkikker en Woudaapje, maar die kreeg ik niet voor de lens. Ik vond er echter heel wat andere dieren in een gebied dat een bezoekje meer dan waard is. Meer foto's vind je hier.
|
Nieuw op de websiteCategorieën
Alles
|