Bij Den Osse is het momenteel een ware invasie van Groene wierslakken. Ze zijn zich massaal aan het voortplanten. Je hoeft er niet eens diep voor te gaan want je kan ze terugvinden in de zone tussen 0 en 3 meter. Daar is de zichtbaarheid ook het beste. Soms lagen ze zo dicht tegen mekaar dat er op één foto wel 5 te tellen zijn. Het mooiste moment was toen 2 kleinere Groene wierslakken op de rug van een groter exemplaar poseerden voor de lens .
0 Comments
Gisteren zijn we naar de Kempervennen geweest om Meervallen te gaan fotograferen. Tekst en foto's hierover vind je hier. Daarna zijn we nog doorgereden naar Sint-Annaland om er een nachtduik te gaan maken. Het weer was er prima voor. Bijna geen wind en 's avonds nog aangenaam warm. Momenteel is de duikstek nog steeds het terrein van de Millennium-wratslakken die nog steeds volop eitjes aan het afzetten zijn. Verder heb ik geen andere naaktslakken gezien. Tussen al de kreeften en hooiwagenkrabben die 'op stap' waren vond ik deze kleine fotogenieke Dwerginktvis.
De afgelopen dagen dook ik bij Burghsluis, de Bergse diepsluis en Putti's place bij Goes. Bij Burghsluis zijn er momenteel verschillende exemplaren te zien van het Wrattige mosdierslakje. Je kan ze vrij ondiep spotten op een diepte tussen 2 en 4 meter bij laag water. Hieronder staan nog enkele foto's van andere slakjes die er te vinden zijn zoals de Harlekijnslakken en de Boompjesslakken Bij de Bergse diepsluis vond ik 2 jonge Snotolfjes op de eieren die enkele weken geleden door de Sepia's afgezet zijn. Sommige van die eitjes zijn transparant waardoor je de ongeboren diertjes goed kan waarnemen. Tijdens deze duik vond ik nog een mooie gele Veranderlijke steurgarnaal die zwanger was en een Groene wierslak. Het was lang geleden dat ik nog bij Putti's place gaan duiken was. Het strand en de dijk zijn er helemaal heraangelegd. Ik dook er in "de kom" die tot 30 meter loopt, maar in plaats van de diepte in te gaan bleef ik de helling volgen die de kom omzoomt. Binnen de minuut kwam ik al een juveniel donderpadje tegen van nog geen 2 cm. groot. Amper 10 meter verder, nog steeds in het ondiepe gedeelte, zag ik tientallen prachtig gekleurde anemonen. Dieper zag ik een Harlekijnslakje, het enige naaktslakje dat ik tegenkwam. Galathea kreeftjes waren er echter in overvloed te vinden.
Dat was gisteren de totale tijd die ik aan de Zeelandbrug in het water lag. Gedurende twee duiken wel te verstaan. Bij laag water viel de zichtbaarheid, zoals gewoonlijk, beter mee dan bij hoog water. Er zijn nog steeds heel wat naaktslakken te vinden, maar minder dan vorig jaar, heb ik de indruk. De Satijnslak is daar een uitzondering op. Die zijn onder de brug vooral te vinden op de Geweisponzen. Gisteren was ik vooral op zoek naar juveniele Slakdolfjes. Die kon ik echter niet vinden. Als tegenprestatie kreeg ik een Pitvis voor de lens. Duiken bij de Zeelandbrug blijft toch nog altijd een aparte ervaring. Op geen enkele andere plek in de Oosterschelde is er zoveel diversiteit te vinden. Hieronder zie je een Breedkop-harlekijnslak. Deze exemplaren lijken op de (gewone) Harlekijnslakken, maar hebben 8 of meer kopuitsteeksels. De uitsteeksels naast de kieuwkrans zijn geen slanke papillen maar vormen bij dit slakje min of meer driehoekige wandjes. Bij grotere exemplaren worden die twee papillen aan weerszijden van de kieuwkrans afgeplat en ontwikkelen ze meerdere toppen waardoor er van een driehoek niet veel meer te zien is.. Ze zouden ook nauwelijks geel lichaamspigment hebben, maar dat is bij onderstaand diertje toch niet echt het geval.
Het was alweer heel wat jaartjes geleden dat ik bij Wemeldinge aan het 'Galjoen zonder Poen' ben gaan duiken . Het weer was er prima voor en de zachte bries die uit het zuiden kwam zou de zichtbaarheid onder water ten goede komen. Het was dan ook nog eens doodtij dus alle omstandigheden zaten goed. Ondanks alle goede elementen stond er toch nog een flinke stroming en bleef de zichbaarheid beperkt tot een magere 1,5 meter. Het wrak zelf heb ik gemist, maar ik heb nog nooit zoveel Galathea kreeftjes op één duik gezien. Van hele schuwe kleine exemplaren tot grote diertjes van meer dan 10cm. die gewillig voor mijn lens poseerden. Verder zag ik nog een Grote vlokslak, een hele mooie Viltkokeranemoon, heel wat Wulken, Heremietkreeftjes en enkele kleine Scholletjes. Na de duik bij Wemeldinge ging ik nog te water bij de Zeelandbrug, op zoek naar de Slanke ringsprietslakslak die ik er vorige week zag. De zichtbaarheid was hier beter dan in Wemeldinge en al snel vond ik de eerste naaktslak. Geen slanke, maar een Brede ringsprietslak deze keer. De Boompjesslakken en Harlekijnslakken waren ook van de partij.
|
Nieuw op de websiteCategorieën
Alles
|