Het seizoen van een jaarlijks weerkerende gast is aangebroken: de Snotolf. Enkele weken geleden kwam ik bij Sint-Annaland een mannetje tegen die op een vrouwtje lag te wachten.
De voorbije weken was het hier stil op mijn blogpagina, maar dat wil niet zeggen dat ik zelf stil heb gezeten. Het seizoen van een jaarlijks weerkerende gast is aangebroken: de Snotolf. Enkele weken geleden kwam ik bij Sint-Annaland een mannetje tegen die op een vrouwtje lag te wachten. Het leek er op dat hij zijn plekje had voorbereid op de komst van een vrouwtje, want eitjes waren er nergens te bespeuren. Daardoor was de toekomstige vader nog wat nerveus en zwom voortdurend rondjes. Dat is erg vervelend als je een foto wil maken van deze mooi gekleurde gast. Om het dier niet te veel te verstoren hield ik het al gauw voor gezien. Even verder vond ik nog een vlokkige naaktslak die net over de eitjes van een zeedonderpad aan het wandelen was. Ik moest me reppen, want alhoewel het diertje niet erg snel vordert, is zo'n eierklomp op enkele seconden overgestoken. Tijdens de tweede duik van de dag bij Anna Jacoba polder kwam ik nog eens een Snotolf tegen, maar dit keer geen volwassen exemplaar. Het juveniele diertje was niet groter dan 8 à 10 centimeter. Normaal gezien trekken Snotolven een tijdje na hun geboorte naar diepere wateren, maar deze vond het hier blijkbaar gezellig genoeg om te blijven. Zo'n kleine Snotolf ben ik nog nooit in de winter tegengekomen. Heeft het misschien iets te maken met de zachte winter? Ik heb er geen flauw benul van, maar ik hoop dat het diertje zal overleven. Het is ook al druk bezocht geweest wan ik heb al meerdere foto's van onderwaterfotografen op internet gezien. Niet moeilijk als je zo fotogeniek bent! Vorige week waren het even geen Snotolven, maar een vervelende "snot" verkoudheid. Dan maar noodgedwongen boven de waterspiegel gebleven en eens een toertje met de wagen rond de Oosterschelde gemaakt. Ik was al bij de Zeelandbrug voor dag en dauw. Het was een erg koude ochtend, wat duidelijk te zien is op bovenstaande foto, maar bij de eerste zonnestralen wist ik meteen dat ik de juiste dag had uitgekozen. Ik besloot om verder langs Noord Beveland te rijden, een kant waar ik de laatste jaren niet zo vaak meer kom. Al snel besefte ik dat ik hier vaker zou moeten langskomen, want het is toch een stukje natuur dat bijzonder mooi is. Het vroege ochtendlicht en de bevroren grond gaf het geheel een feeëriek sfeertje. Ik heb nog heel wat meer foto's genomen die ik hier allemaal niet kan plaatsen. Daarom nodig ik u uit om hier in dit album een kijkje te gaan nemen. Of nog beter: trek er zelf eens op uit, u zal het zich niet beklagen!
0 Comments
Eerder deze week was ik te gast bij Markant Herentals. De lezing ging door in een voormalig Karmelietessenklooster dat omgebouwd werd tot 4* hotel. Op de plek waar vroeger de kapel was, mocht ik de avond vullen met foto's en verhalen van nabije en verre bestemmingen. Het eerste deel van mijn presentatie ging over het leven in en rond de vijver van domein Muisbroek. Daarna kwamen de padden en waterlelies van Turnhout aan de beurt en de bijzondere wereld boven en onder de waterspiegel in Zeeland. Na de pauze sprak ik over de heldere meren aan de Fernpas in Oostenrijk en de dolfijnen en potvissen op Pico, een eiland van de Azoren. Met Bali en West-Papua, twee kleurrijke bestemmingen, sloot ik de avond af. Tussendoor liet ik enkele digirama's zien, dat zijn foto's die ineenvloeiend vertoond worden aangevuld met muziek en soms ook tekst. Het leuke van lezingen geven voor een niet-duikend publiek is dat mensen zich meestal niet bewust zijn van de schoonheid in de omliggende wateren. Die krijg je dan ook zelden of nooit op televisie te zien. Ik kreeg vele positieve reacties van een fijn en aandachtig publiek. Bedankt!
|
Nieuw op de websiteCategorieën
Alles
|