
![]() Zaterdag 21/05/2022 is er opnieuw een Thema fotoduik in de mooiste zoetwaterput van Vlaanderen. Het thema is groothoekfotografie. Wil je met enkele goeie tips het water in en daarna een gezellige debriefing met drank en versnaperingen meemaken? Schrijf je dan nu in: https://www.o-f-a.be/
0 Comments
Gisteren vond de prijsuitreiking van de Lowland Photo Contest plaats in Bornem. Het was een uitgestelde editie van de wedstrijd in 2021 omdat die niet had kunnen plaatsvinden wegens de Covid maatregelen. Ik behaalde er een Highly Commended in de categorie Onderwater met een foto van een snoek die zich achter enkele waterplanten verstopt. De foto is genomen in de put van Ekeren.
'Sunniva, strijder voor gezonde koraalriffen', een portret en artikel van mijn hand over een bijzondere dame met een levensbelangrijke missie. Nu in Hippocampus, het bondsmagazine van NELOS.
Het artikel kan je in Pdf lezen via deze link: http://www.fsfotografie.be/publicaties.html Gisteren vond de prijsuitreiking plaats van het Festival Eropéen de l'image sous-marine in Straatsburg. De voorbije twee jaar kon dit festival helaas niet doorgaan wegens de Covid restricties. Ik doe al vele jaren mee met het festival en heb er in het verleden al goede uitslagen behaald. Ook dit jaar mag ik tevreden zijn met mijn resultaten: 2de plaats categorie zoet water 2de plaats diaporama's 3de plaats series Masters Voor de series bij de Masters moesten er tien foto's ingeleverd worden: 3 groothoek foto's, 3 macro's, 3 visportretten en 1 vrij thema. Nieuw bij de Onderwater Fotografie Academie: de Zeeland roadtrips!
Vertoef je graag in de natuur en aan het water en neem je graag foto’s? Dan zijn deze roadtrips iets voor jou! Omdat er heel het jaar door wel wat te beleven valt, is er in elk seizoen een trip opgesteld waarbij je de meest fotogenieke plekjes van Zeeland ontdekt. Geen lange wandelingen, maar van het ene adembenemende uitzichtpunt naar het andere met de auto. Geen theorie, maar wel de nodige tips en tricks voor geslaagde foto’s. Je kan meerijden of zelf met je eigen auto volgen. Schrijf je in en beleef een dag vol avontuur, fotografie en plezier! Datums: Zaterdag 05/3/2022 Zaterdag 14/5/2022 Zaterdag 2/7/2022 Zaterdag 8/10/2022 Locaties: Tholen, Noord- en Zuid-Beveland en Schouwen-Duiveland Voor: natuurliefhebbers en fotografen Info en inschrijvingen: https://www.o-f-a.be/fotografie-roadtrips.html Beeld-op-beeld foto's werden reeds in het analoge tijdperk gemaakt. Het is geen nieuwe techniek, maar sinds de komst van het digitale tijdperk moet het filmpje niet meer teruggedraaid worden en zijn er veel meer mogelijkheden. Door twee foto's over mekaar te plaatsen maak je een derde beeld. Op deze manier kan je onder andere meer invulling geven aan de achtergrond. Bij onderwaterfotografie wordt er vaak een macrobeeld gecombineerd met een groothoekbeeld, maar er zijn nog meer opties. Twee macro foto's of twee groothoek foto's bijvoorbeeld. Voeg daar dan lange sluitertijden, kleurfilters of ander technieken aan toe en je foto's worden spectaculair. De mogelijkheden reiken zo ver als je creativiteit. In deze webinar krijg je een aantal ideeën aangereikt en leer je hoe de verschillende technieken tot stand komen. Volgende onderwerpen komen aan bod:
Het schip 'De Kiekuut' werd op 25 maart 2021 in opdracht van de stichting Onderwater Recreatie Cuijk afgezonken in plas 7 van de Kraaijenbergse Plassen en dient als attractie voor duikers. Het is één van West-Europa’s grootste ondiepe zoetwaterwrakken. De Kiekuut is 27 meter lang, 6 meter breed en ligt op een diepte tussen de 11 en 12 meter meter. Het is een voormalig werkschip van het ontzandingsbedrijf Smals en werd gebouwd in 1938. Oorspronkelijk diende het om vuil in zee te dumpen, vanaf 1971 werd het omgebouwd tot zandzuiger en in de jaren negentig tot circa 2010 diende het als onderhoudsschip. Op het dek van het wrak vind je een grote kraan en werden er ook een auto en kleiner schip (Daisy) afgezonken. In het wrak staan er o.a. ijzerrekken, een zaagmachine en een voormalige drinkwatertank. Het wrak is gemakkelijk binnen te zwemmen door een groot gat dat achteraan op het dek ligt. Via een trap zwem je de donkere binnenruimte in waar een grote school baarsjes je tegemoet zwemt. Er zijn geen afgesloten delen. Je kan dan via een luik dat op het voordek uitkomt, er weer uit gaan. Wel moet je opletten voor stofopwerveling wanneer je het wrak doorzwemt. Met dank aan Patrick Kranenbroek voor het gidsen. Meer foto's vind je hier.
Onlangs hielden we een leuke fotoshoot die geïnspireerd was op Lara Croft, personage uit de gelijknamige films. Model van dienst was de knappe Nederlandse Sunniva Verheij die al ervaring had met het vrijduiken. Toch is poseren zonder masker moeilijker. Er is onderwater amper communicatie mogelijk omdat je zonder masker een wazig zicht hebt. Sunniva deed het echter geweldig zoals je kan zien in onderstaand 'behind the scene' filmpje. Binnenkort publiceer ik hier de foto's van de shoot en ga ik ook een artikel schrijven. Sunniva is actief bezig met de bescherming en heropbouw van koraalriffen en daar valt heel wat over te schrijven! Vanmiddag vond de online prijsuitreiking van het Open Belgisch Kampioenschap (OBK) foto- en videografie plaats. Proficiat aan alle deelnemers en winnaars!
Ik kan tevreden terugblikken op mijn uitslag bij de Masters: 2de plaats Macro 2de plaats Visportret 3de plaats Groothoek met model 3de plaats Algemeen klassement Bedankt aan de jury en vrijwilligers van de Audiovisuele commissie voor het vele werk, alsook Kevin de Saeger en Glenn De Wilde voor de assistentie en hulp bij de duiken. Hartelijk dank aan mijn sponsors Xpozer, Hugyfot, Da Factory, AmilcoSports, BARE, Suunto Duikcomputers, Metalsub en Oceama Ik werk al vele jaren met Xpozer. Oorspronkelijk hing ik ze in groot formaat op in mijn kapperszaak. Geen foto’s van kapsels, maar natuurbeelden van boven en onder de waterspiegel om klanten te laten kennis maken met de geweldige avonturen die ik beleefde. De prints waren steeds onderwerp van gesprek. Hoe kon het dat die foto’s er zo scherp uitzagen en op de muur zweefden? Om de paar maanden veranderde ik de foto’s en hadden we weer stof voor gesprekken. Het leuke is dat je ze in verschillende formaten hebt. Ik hou erg veel van het panoramisch effect dat een 2:1 formaat geeft. Nu ben ik fulltime met onderwaterfotografie bezig en de frames uit het kapsalon hebben thuis een mooi plekje aan de muur gekregen met nieuwe foto’s. Ik ben vaak in de Zeeuwse wateren te vinden en doe ook af en toe aan onderwater modelfotografie. Achteraf geef ik de mooiste foto op een Xpozer print en frame cadeau als waardering voor hun inzet.
Meer info over het systeem vind je op de website van Xpozer. Een Xpozer met je eigen foto aan de muur hangen of aan iemand cadeau doen? Stuur me een berichtje en je krijgt een mooie kortingscode! Het was weer een spannende avond tijdens de online prijsuitreiking van het Open Nederlands Kampioenschap onderwaterfotografie.
Ik ben bijzonder blij met de behaalde resultaten: 1ste plaats ONK zoet water 2de plaats Overall Masters 2de plaats keuzecategorie 4de plaats Thema 6de plaats groothoek. Met dank aan de organisatie en juryleden! Grote dank aan de geweldige modellen Kelly Klingenberg en Merel Bocken! Bijzondere dank aan TODI The Ultimate Experience, Hugyfot, Da Factory, Sea and Sea, AmilcoSports, Bare, Suunto Duikcomputers, Metalsub en Oceama. - Boek nu een Advanced of Star fotoshoot en krijg 20% korting! Meer info over fotoshoots vind je hier of klik op onderstaande foto. Deze actie loopt van zaterdag 20 november tot en met dinsdag 30 november en is geldig voor boekingen in december 2021 en januari 2022. - Koop jouw favoriete foto aan de muur en krijg 10% korting: actie van zaterdag 20 november tot en met maandag 29 november: https://www.werkaandemuur.nl/.../nl/Filip-Staes/works/20016
of klik op onderstaande foto. Vorige week vond het wereldkampioenschap onderwaterfoto- en videografie plaats bij het eiland Porto Santo in Portugal. De Belgische ploeg was vertegenwoordigd door twee fotografen met elk een assistent en een videograaf met assistent. Mijn assistent Thomas was tevens ploegkapitein. Thomas en ik reisden een week van tevoren af om er te gaan oefenen en de onderwaterwereld te verkennen. Porto Santo ligt in de buurt van Madeira, maar is niet zo bekend als het bloemeneiland zelf. Het heeft een veel droger klimaat en geen rivieren of beekjes. Toch vind je er mooie zandstranden en krijg je adembenemende uitzichten voorgeschoteld wanneer je bovenop de bergtoppen naar de Atlantische Oceaan staat te kijken. Het wereldkampioenschap vind slechts om de twee jaar plaats en om als Vlaming te mogen uitgestuurd worden, moet je bij het Open Belgisch Kampioenschap in een periode van twee jaar de beste score behalen. Het WK had dit jaar een andere format, er waren geen vijf categorieën meer, maar zes. Helaas kon je slechts deelnemen in vier categorieën. Tijdens de trainingen vooraf viel het al meteen op dat er weinig macroleven te vinden was. Kleurrijke vissen daarentegen, waren er volop te vinden. Dé blikvanger van de onderwaterwereld bij Porto Santo is het in 2016 afgezonken wrak Corvette General Pereira d'Eça of kortweg het Cordeca wrak genoemd, dat dienst doet als artificieel rif . Het wrak is afgezonken en ligt in een marine reservaat. Het ligt op een diepte van 30 meter, maar het dek en de mast liggen een stuk minder diep. De ruimtes in het wrak waren ook de moeite waard om een bezoekje te brengen. Mijn plan voor de groothoek categorie van de wedstrijd was om de machinekamer binnen te zwemmen en enkele slaveflitsers te plaatsen die de achtergrond in de foto zouden oplichten. We haalden er echter een diepte van 30,5 meter. Dat was een halve meter over de toegestane limiet en zou ons gediskwalificeerd hebben. Plan B moest bovengehaald worden... Op en rond het wrak kregen we vaak het gezelschap van een grote Tandbaars. Voor de foto moest je wel zijn linkeroog in beeld brengen, want het arme dier leek een aandoening aan het rechteroog te hebben. Vooraan, rond de boeg van het schip, kwamen we terecht in een heuse vissoep, maar tijdens de wedstrijdduik waren ze allemaal verdwenen. Rond het wrak cirkelden er altijd een school jonge Barracuda's. Die fotografeerde ik voor de categorie Groothoek en behaalde er een 12de plaats mee. Voor de categorie Groothoek met Model had ik een mooi plekje gevonden onder de mast. Ik legde me horizontaal op het dek van het schip en hield mijn toestel recht naar boven toe. De enorme mast bleek ideaal te zijn om een mooie compositie te vormen. Na enkele foto's met flitser leek het me beter om ze gewoon uit te zetten en er een tegenlichtopname in silhouet van te maken. Ik besprak de foto met Thomas en we besloten hem in één van de kaders te laten poseren met een rood lichtje. De foto behaalde een knappe zesde plaats. Niet slecht voor een model dat nog nooit geposeerd had. Na onze groothoek-avonturen ging de macrolens er op. Voor de Close-up categorie waren we op zoek naar een geschikt onderwerp. Tijdens de voorbereidingen vond ik een octopus en we hoopten dat die er tijdens de wedstrijddagen ook zou zitten. Het werd nog beter. Op de tweede wedstrijddag vond Thomas er twee op nog geen halve meter van elkaar. Volgens hem was er een mannetje bij komen zitten en was die aan het wachten tot het vrouwtje uit haar schuilplaats kwam. Zo lang konden we niet wachten en de deining smeet me enkele keren ettelijke meters naar links en rechts. De snoot op de flitser maakt het nog extra moeilijk om het dier te belichten. Dit was de foto waar ik het meeste moeite heb moeten voor doen. De foto behaalde een twaalfde plaats in de categorie close-up. Voor de nieuwe categorie 'Creatief' maakte ik ook enkele foto's. Om tactische redenen diende ik uiteindelijk geen foto in deze categorie in. Ik had al veel fotografen met speciale accessoires zien rondlopen en dacht dat dit de felst bevochten categorie ging zijn. of het uiteindelijk een goede keuze was, zal ik wellicht nooit te weten komen. De foto's zijn beeld-op-beeld opnames van macro onderwerpen in combinatie met het hoofd en duikmasker van Thomas. De beelden werden in de camera samengevoegd, want van zodra je bovenwater kwam, mocht je je toestel niet meer bedienen. Voor de categorie visportret vonden we voldoende onderwerpen. De schorpioenvissen leken goede modellen te zijn. Wanneer ik ze voorzichtig benaderde, bleven ze meestal wel op de bodem liggen. Hun felrode kleuren gaven een mooi contrast op het scherm. Ik combineerde de foto's vaak met de zon of een landschap in de achtergrond door de beeld-op-beeld instelling te gebruiken. De foto die ik uiteindelijk indiende, nam ik tijdens de laatste minuten van de vierde en laatste wedstrijdduik. Het blauwe venstertje rechts op de foto was een doorkijkje in het rif dat ik zonder flitser met een kleine diafragma-opening fotografeerde. Net voor ik opsteeg zette ik de 2 foto's samen. De moraal van het verhaal? Smijt jezelf tot de laatste seconde, het zou wel eens je beste foto kunnen worden... Mijn dank gaat uit naar Thomas van Puymbroeck die het uitstekend deed als kapitein en assistent, de andere Belgische deelnemers Gery, Karen, Danny en Thierry voor het gezelschap en de hulp, de audiovisuele commissie van NELOS en BEFOS voor de ondersteuning en al de sponsors van fantastisch materiaal: Hugyfot, Sea &Sea, Amilcosports, Bare, Suunto, Metalsub, Oceama en Da Factory.
Het volledige album vind je hier. Ik heb nog maar eens prijs behaald. Een derde plaats in de categorie slideshows op het Paf Tachov festival in Tsjechië. Een slideshow of audiovisuele presentatie is gemaakt met een reeks van foto's die in mekaar vloeiend vertoont worden, ondersteunt door muziek en soms ook tekst. De serie kan in documentaire vorm zijn of fictie. Voor mijn reeks gebruikte ik foto's die ik in 2019 op het eiland Sulawesi in Indonesië nam en maakte er een soort van ruimtereis van. De dieren die daar op de bodem leven en rondzwemmen lijken uit een andere wereld te komen en mijn verbeelding vertaalde dit in een idee om er een beetje een buitenaards tintje aan te geven. 'Planet Lembeh' gaat over een ongewone planeet waar de meest vreemde creaturen rondzwemmen. Klik op het 'start' icoontje hieronder in het midden van het beeld om de reeks te zien. Daarna kan je onderaan rechts op het icoontje klikken om het in groot formaat te zien. Onlangs was ik in TODI voor een reportage met RTV. Jean Cassimon maakte er een leuk filmpje van: Behind the scene. Je ziet o.a. hoe ik met model Merel Bocken aan het oefenen ben in aanloop naar het wereldkampioenschap in Portugal. Met dank aan Suunto D5 copper duikcomputer, duo Sea &Sea YS-D3 flitsers, Hugyfot behuizing en Bare 7mm Velocity Ultra Full Black suit. |
Nieuw op de websiteCategorieën
All
|